Euroopan lääkevirasto arvioi uutta ykköstyypeille tarkoitettua yhdistelmälääkettä

Euroopan lääkevirasto on ottanut uuden, ykköstyypin diabeteksen hoitoon tarkoitetun yhdistelmälääkkeen arvioitavaksi. Sanofin ja Lexicon Pharmaceuticalsin yhdessä kehittelemä lääke Sotagliflozin tähtää ykköstyypin diabeetikoiden hoitotasapainon parantamiseen.

Tuplavaikutteinen lääke sekä estää glukoosin liiallista imeytymistä ruoansulatuskanavasta verenkiertoon että siirtää ylimääräistä glukoosia verestä virtsaan.

Lääkkeen vaikutus perustuu sen kyvylle estää SGLT1 ja SGLT2 -proteiinien toimintaa. SGLT1-proteiini vaikuttaa glukoosin imeytymiseen ruoansulatuskanavassa kun taas SGLT2-proteiini on pääosin vastuussa glukoosin takaisinimeytymisestä verenkiertoon. Yhdistelmälääke estää liiallista glukoosin imeytymistä ruoansulatuskanavassa ja takaisinimeytymistä munuaisissa ja pyrkii siten parantamaan diabeetikon verensokeritasapainoa.

Sanofi ja Lexicon hakevat lääkevirastolta myyntilupaa perustuen kliinisiin tutkimuksiin, joissa noin 3000 ykköstyypin diabeetikkoa näytti hyötyvän lääkkeestä. Tutkimusten mukaan diabeetikoiden HbA1C-arvo laski keskimäärin 0,6-0,8 prosenttiyksikköä (tai 7-9 mmol/mol), riippuen käytettävän päivittäisen lääkeannoksen suuruudesta. Haittapuolina lääkkeessä oli suurentunut riski diabeettiseen ketoasidoosiin, eli hengenvaaralliseen happomyrkytykseen. Jo myynnissä olevien SGLT2-estäjien suhteen myös Suomessa on huomattu suurentunutta riskiä diabeettisen ketoasidoosin ilmentymiseen. Euroopan lääkevirasto selvittää nyt, onko yhdistelmälääke tarpeeksi turvallinen ja tehokas käytettäväksi ykköstyypin diabeteksen hoidossa.

Sotagliflozin on ensimmäinen SGLT1/SGLT2-estäjien yhdistelmälääke, joka hakee myyntilupaa Euroopassa.

Alkuperäinen uutinen julkaistiin 29.3.2018 täällä.