Uusi läpimurto insuliinia tuottavien solujen istuttamisessa diabeetikoihin

Yksi lupaavimmista tutkimussuunnista ykköstyypin diabeteksen ”parantamiseksi” on insuliinia tuottavien solujen istuttaminen diabetesta sairastavaan henkilöön. Menetelmän ongelmiin on löytynyt potentiaalinen ratkaisu.

Solujen istuttamisen jälkeen diabetesta ei tarvitse enää hoitaa

Tutkijat ovat jo vuosien ajan tutkineet mahdollisuutta istuttaa diabeetikkoon uusia insuliinia tuottavia soluja. Mikäli istuttamisessa onnistuttaisiin, voisivat diabeetikot elää käytännössä ilman diabetesta. Ongelmana solujen istuttamisessa on se, että ykköstyypin diabetes on autoimmuunisairaus, eli elimistö kääntyy itseään vastaan ja tuhoaa insuliinia tuottavat solut.

Soluja tuhoavan autoimmuunireaktion vuoksi uusien solujen istuttamisesta saadaan vain hetkellinen hyöty. Ratkaisuna autoimmuunireaktioon on tutkittu mahdollisuutta laittaa insuliinia tuottavat solut eräänlaisen kapselin sisään. Veren ravinteet ja hormonit voisivat siirtyä kapselin soluihin ja insuliini pääsisi kapselista ulos, mutta valkosolut eivät pääsisi kapselin sisään tuhoamaan insuliinia tuottavia soluja. Kapselointitekniikan suurimpana ongelmana on ollut hapen kuljettaminen kapselin sisällä oleville soluille. Jos solut eivät saa happea, ne kuolevat pois.

Läpimurto tuo raikkaan tuulahduksen kapselisoluille

MIT:n ja Israelilaisen Beta-02 Technologiesin tutkijat ovat nyt onnistuneet luomaan laitteen, joka tuottaa kapselissa oleville soluille niiden tarvitsemaa happea. Laitteessa on kammio, joka täytetään hapella kerran vuorokaudessa katetrin avulla. Kammiosta happi siirtyy sitten insuliinia tuottaville soluille.

Rottakokeissa jopa 90 % siirretyistä insuliinia tuottavista soluista selviytyi seurantajakson ajan. Ajanjaksolla rottien verensokeri pysyi hoitomuodon ansiosta normaalina. Tutkijat ovat nyt kehittämässä ratkaisusta hienostuneempaa versiota, joka tarvitsisi uutta happea vain kerran viikossa päivittäisen annostelun sijaan.

Aika näyttää, miten tämä tutkimussuunta etenee. Alkuperäinen uutinen on julkaistu 26.4. täällä.