Eli Lillyltä tulossa puoliautomaattinen hybridipumppu

DiaTribe-verkkosivusto raportoi ensimmäisiä yksityiskohtia Eli Lillyn uudesta puoliautomaattisesta hybridipumpusta. Insuliinipumppu pyrkii tasaamaan verensokerin vaihteluita älykkäällä algoritmilla, joka säätelee basaalitasoja automaattisesti. Käyttäjän tarvitsee syöttää pumppuun ainoastaan ruokailujen yhteydessä annosteltavat bolus-insuliiniannokset.

Hybridipumppu on askel kohti keinohaimaa

Lilly järjesti diabetesbloggareille tarkoitetun huippukokouksen, jossa yritys esitteli 2-3 vuoden päästä markkinoille tulevan insuliinipumpun ominaisuuksia. Puoliautomaattinen insuliinipumppu (hybrid closed loop insulin pump) on jo melko lähellä niin sanottua keinohaimaa, sillä käyttäjän tarvitsee enää tehdä vain aterian yhteydessä tehtävät insuliiniannostelut. Pumppujärjestelmä koostuu itse insuliinipumpusta, Dexcom G6 -sensorointilaitteesta ja älykkäästä algoritmista, joka säätelee verensokeria.

Tässä listaus hybridipumppu-uutuuden tämänhetkisistä faktoista:

  • Pumppu tulee näyttämään pyöreältä ja levymäiseltä, Diatriben mukaan se muistuttaa pöytäcurlingissa käytettävää kiekkoa.
  • Pumpun insuliinisäiliö on elastinen ja hieman pussimainen rakenne, johon mahtuu 3 millilitraa insuliinia.
  • Pumpussa on vain yksi painike, jonka avulla säädetään ruokailun aikaisia bolus-annoksia.
  • Pumppu voidaan kiinnittää suoraan infuusiosettiin, jolloin se on suoraan kiinni kehossa tai se siihen voidaan kiinnittää pidempi kanyyliletku, jolloin pumppua voidaan pitää esimerkiksi taskussa.
  • Verensokeria älykkäästi säätelevä prosessori on rakennettu pumpun sisälle käsiohjaimen sijaan.
  • Pumpun käsiohjaimena toimii joko erillinen laite tai älypuhelimeen asennettava sovellus.
  • Pumpun alaosa koostuu elastisesta insuliinisäiliöstä ja yläosa varsinaisesta laitteesta sisältäen akun ja prosessorin.
  • Sivusto epäili, että Yhdysvaltojen terveysviranomainen ei anna lupaa käyttää pumppua ainoastaan kännykkäsovelluksen avulla, vaan vaatii rinnalle erillisen käsiohjaimen.
  • Lilly tekee yhteistyötä Dexcomin kanssa tuodakseen Dexcomin kännykkäsovelluksen parhaat ominaisuudet myös Lillyn pumpun kanssa toimivaan sovellukseen.

Pumpun prototyypistä ei ole valitettavasti saatavilla valokuvia, sillä bloggareiden kokouksessa ei saanut ottaa valokuvia. Tämän jutun otsikkokuvassa ei ole Lillyn uusi järjestelmä, vaan robotti-imuri.

Kuvassa ei ole Lillyn uusi keinohaimajärjestelmä, vaan Dexcomin G6 -sensorointijärjestelmä.

On jännittävää seurata, minkälainen laite Lillyltä onkaan tuloillaan.

Alkuperäinen uutinen julkaistu 4.5. täällä.