Onko diabetestyyppi sittenkään oikea tapa karsinoida diabeetikoita?

Tällä kertaa Perjantaiplasmassa puhutaan eri diabetestyypeistä. Vanha tapa on ollut jaotella diabeetikot joko tyypin 1 tai tyypin 2 diabetekseen. Nykyään tunnetaan myös muista tyyppejä kuten MODY ja LADA. Diagnoosi ei ole aina yksinkertainen juttu; osa nykyisistä kakkostyypeistä saattaakin olla LADA-tyyppisiä, joka on tyypin 1 alatyyppi.

Jaottelulla on merkitystä myös vertaistuen kannalta, koska monesti vertaisryhmät muodostetaan nimenomaan diagnoosityypin perusteella. Mitä käy jos joukkoon tuleekin joku, joka ei olekaan selkeästi yksi perinteisistä diabetestyypeistä? Entä miksi on haitallista vetää tiukkoja rajoja ajattelematta asiaa laajemmin kuin diagnoosissa lukevan tyypin perusteella?

Se selviää tämänkertaisesta Perjantaiplasmasta. Tällä kertaa turistiin noin 12 minuutin ajan .

Perjantaiplasma on Diabetesseura Plasman uusi podcast, tai hieman toisin ilmaistuna audiobloggaussarja. Ideana on puhua 15 – 30 minuuttia kerrallaan jostakin yhdistyksen toimintaan tai diabetekseen muuten vaan liittyvästä asiasta. Nimensä mukaisesti Perjantaiplasma ilmestyy perjantaisin – ei ehkä ihan joka viikko, mutta näin alkuun ainakin kerran kuukaudessa.

2 kommenttia artikkeliin ”Onko diabetestyyppi sittenkään oikea tapa karsinoida diabeetikoita?

 1. Hei,
  tiedoksenne LADA (late-onset autoimmune diabetes of adults) ON tyypin 1 diabetes, ei tyypin 2 diabeteksesta kehittyvä ykkönen! Insuliinia tuottavat haiman beetasolut tuhoutuvat tosin hitaammin kuin lapsuudessa tai nuoruudessa puhkeavassa diabeteksessa, mutta autoimmuuniprosessista tässä kuitenkin on kyse alusta asti.

  Yhdistysten yksi tärkeimmistä tehtävistä on oikean tiedon jakaminen. Tässä toivoisin tarkkuutta myös Plasmassa.

  Lisätietoja esim. täältä: http://www.diabetes.fi/diabetesliitto/lehdet/diabetes-lehden_juttuarkisto/yleista_diabeteksesta/diabetestyypin_maarittely_on_monimutkaistunut.html
  ja
  http://www.diabetes.fi/diabetesliitto/lehdet/diabetes-lehden_juttuarkisto/yleista_diabeteksesta/ladalla_kakkosesta_ykkoseksi.543.news

  1. Kiitos Outi, hyvä huomio! Tuossa tekstissä asia on näköjään sanottu oikein, mutta itse turinointiin on tosiaan jäänyt asiavirhe (ajassa 2:15). Eipä näköjään ole nämä välimallit niin hyvin selkärangassa että oltaisiin siinä kesken äänityksen huomattu puhuvamme läpiä päähämme :-).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *