Neulo itsellesi T1D-villasukat!

Syksyn hämärtyessä on ihana päästä taas tarttumaan puikkoihin ja neulomaan villasukkia! Mitä jos yhdet villasukat olisivatkin T1D-sukat?! Hallitus teki itsediagnoosin ja nyt meissä kaikissa asuu pieni #neuloosibeetikko! 🧦🧦 Katso hallituksen sukkamalli alta tai kehitä ihan oma mallisi! Ota kuva T1D-sukistasi ja tägää ne somessa #neuloosibeetikko, niin jaamme ne omilla kanavillamme.

Koko: 38 

Mallineuleet 
Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *2 o, 2 n*, toista *–*. Sileä neule suljettuna neuleena: neulo kaikki kerrokset oikein. Kirjoneule suljettuna neuleena: neulo sileää neuletta suljettuna neuleena ruutupiirroksen ja ohjeen mukaan.

Neuletiheys
24 s sileää neuletta 7 Veljestä -langalla = 10 cm

T1D-villasukissa käytetyt langat:
Valkoinen = Novita 7 Veljestä Nature – 010 luonnonvalkoinen
Sininen = Novita 7 Veljestä Nature –183 pisara
Musta = Novita 7 Veljestä – 044 grafiitti

 1. Luo sinisellä langalla 48 s ja jaa silmukat neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on aina I ja IV puikon välissä. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 10 kerrosta.

  Vaihda valkoiseen lankaan ja neulo sileää neuletta 2 krs.

  Aloita kirjoneule ruutupiirroksen 1. kerrokselta ja neulo 48 s:n kuvio. Neulo ruutupiirroksen kerrokset 2–33. Neulo valkoisella vielä joustinneuletta 6 kerrosta. Katkaise valkoinen lanka ja neulo kantalappu mustalla.

 2. Aloita kantalappu neulomalla I puikon s:t IV puikolle [= 24 s].  Jätä muut s:t odottamaan. Käännä työ ja aloita vahvennettu neule:

  1krs: (työn nurja puoli) nosta 1. s neulomatta, lanka jää työn nurjalle puolelle ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ.
  2krs: (työn oikea puoli) *nosta 1 s neulomatta, lanka jää nurjalle puolelle, neulo 1 s oikein*, toista *–* kerros loppuun. Käännä työ.

  Toista kerrokset 1–2 yhteensä 12 kertaa [= 24 krs].

 3. Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset: jatka samaa vahvennettua neuletta kuin aiemmin. Neulo kantalapussa oikean puolen kerrosta, kunnes jäljellä on 9 s. Tee ylivetokavennus (nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. 

  Nosta 1. s neulomatta, neulo 6 n ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. 

  Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 s, tee ylivetokavennus. Jatka edelleen samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja keskiryhmässä on edelleen 8 s. 

  Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle, 4 s molemmille puikoille. Neulo oikeanpuoleiset 4 s oikein. Kerroksen vaihtumiskohta on nyt tässä. Vasemmanpuoleinen puikko = I puikko, oikeanpuoleinen puikko on IV puikko.

 4. Vaihda työhön sininen lanka ja neulo kantalapun vasemmanpuoleiset s oikein. Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 12 s + 1 s kantalapun ja II puikon välistä. Neulo poimitut s:t puikolle I kiertäen eli takareunasta oikein. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12 s +1 s III puikon ja kantalapun välistä, sillä puikolla, jolla on 4 s. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein ja kantalapun 4 s oikein.

  Jatka näillä 58 s:lla sileää neuletta ja tee kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja tee IV puikon alussa ylivetokavennus. Neulo 1 välikerros ja toista kavennukset. Tee kavennukset joka 2. kerros. Jatka kiilakavennuksia, kunnes kaikilla puikoilla on 12 s.

 5. Jatka sileää neuletta, kunnes pohjan pituus on 20 cm tai pikkuvarvas peittyy.

 6. Aloita kärkikavennukset nauhakavennuksina: Neulo I ja III puikon lopussa 2 o yhteen, 1 o ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 o ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

 7. Aloita kärkikavennukset nauhakavennuksina: Neulo I ja III puikon lopussa 2 o yhteen, 1 o ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 o ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 6 s. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Neulo toinen sukka samoin.

Viimeistely
Höyrytä sukat kevyesti.