Diabetesrekisteri – mikä se on ja miksi meillä ei ole sitä?

Olin viime syksynä Diabetesliiton järjestämässä toimijasymposiumissa, jossa tapetilla oli muun muassa diabetesrekisteri. Pidin siellä tarkkaa kirjaa varsinkin THL:n johtavan asiantuntijan Päivi Hämäläisen puheenvuoron aikana ja selvennän tämänkertaisessa Perjantaiplasmassa teillekin hieman, että mikä ihme se sellainen diabetesrekisteri on, miksi meillä ei sellaista ole ja missä mättää sen saapuminen.

Diabetesrekisteri, puhutaan myös laaturekisteristä.
– rekisteriin kirjataan diabeetikoiden hoitoon liittyvät asiat
– kun rekisterissä on valtava määrä diabeetikoita, niin sen avulla voidaan selvittää, missä hoitopaikoissa diabetesta hoidetaan parhaiten.
– Yksittäisen diabeetikon näkökulmasta joku voisi sen tiedon avulla vaihtaa hoitopaikkansa sinne, missä diabetesta hoidetaan hyvin.
– Laajemmasta diabeteksen hoidon näkökulmasta rekisteri mahdollistaisi resurssien suuntaamisen paikkoihin, jossa potilaiden hoitotasapaino ei ole kunnossa.
– Tupakoivien diabeetikkojen tavoittaminen
– Hoitotahojen näkökulmasta diabetesrekisterin avulla voitaisiin myös entistä tehokkaammin tavoittaa niinsanotut drop-outit, eli diabeetikot, jotka eivät käy diabeteslääkärin tai -hoitajan vastaanotoilla ollenkaan. Tilastollisesti näiden drop outtien diabeteshoito on kaikista huonoimmalla tasolla ja heidän tavoittaminen olisi tärkeää.

Kuuntele Perjantaiplasma tästä: