”Ykköstyyppien toimikunta” aloitti toimintansa lokakuun alussa

Diabetesliitto kertoi uuden ”ykköstyyppien toimikunnan” perustamisesta nettisivuillaan viime perjantaina. Sen tarkoituksena on tuoda tyypin 1 diabeetikoiden ääni nykyistä paremmin kuuluviin ja tarjota mahdollisuus hoidon kehittämiseen Diabetesliiton kautta.

Toimikunta on siis hyvin pitkälti samalla asialla kuin Diabetesseura Plasma, joten oli päivänselvää, että lähdin toimikuntaan mukaan kun minua siihen pyydettiin. Toimikunta on määräaikaikanen ja sen toimikausi päättyy vuoden 2017 lopussa.

Toimikunnan ensimmäinen kokous pidettiin Helsingissä 1. lokakuuta. Paikalla olivat itseni lisäksi PSDY:n puheenjohtaja Pentti Lammi, NDY:n puheenjohtaja Juho Hallikainen, diabeteslääkäri Ritva Ahomäki, psykologi Helena Nuutinen, professori Tero Kangas, ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka ja Diabetesliiton toiminnanjohtaja Janne Juvakka. Etäyhteyden kautta mukana oli KTM Saara Parikka.

Aluksi toimikunnan idea kuulosti hieman epäselvältä, koska sen idea kuulosti täsmälleen samalta kuin Plasman. Miksi pitäisi perustaa taas uusi ryhmittymä, kun asiaa ajava ryhmittymä on jo olemassa? Toisaalta Diabetesliitolla on myös muita toimikuntia, joten sikäli tämä on linjassa vanhojen käytäntöjen kanssa.

Noh, pikkuasioista viis. Ykköstyyppien toimikunta tuo myös Plasmalle näkyvyyttä ja kuuluvuutta, ja se on hyvä.

Tässä ensimmäisessä kokouksessa keskustelimme toimikunnan tehtävänannosta, käytännön työskentelytavoista ja yhteydenpidosta. Puhuimme myös muutamista asioita, jotka koimme tärkeiksi tyypin 1 diabeteksen kehittämisessä. Puheenaiheina olivat mm. sote-uudistus, diabetesrekisteri ja se, kuinka hoitotulokset ovat huonompia mitä hoitomahdollisuuksien puolesta voisi odottaa.

Diabetesliitto tiedottanee omilla nettisivuillaan toimikunnan asioista. Mutta kirjoitan myös itse kuulumisia tähän blogiin sitä mukaa kun asiat etenevät.