Käännösartikkeli: Tutkijat tekivät yllättävän löydöksen lisäsairauksien välisistä yhteyksistä

Taustaretinopatian, sydän- ja verisuonisairauksien ja munuaisten vajaatoiminnan väliset yllättävät yhteydet voivat antaa vihjeitä, kuinka lisäsairauksien ilmaantumisen riskiä voitaisiin vähentää.

Diabeetikoilla tyypillinen pitkään jatkuva korkea verensokeri aiheuttaa vahinkoa verisuonille. Lääkäriseura Duodecimin verkkosivuston mukaan pitkäaikainen liian korkea verensokeri johtaa elimistön valkuaisaineiden sokeroitumiseen, mikä voi aiheuttaa elinmuutoksia silmissä, munuaisissa ja hermoissa sekä sydän- ja verenkiertoelimistössä.

Diabeettista nefropatiaa, eli munuaissairautta sairastavilla on yleensä suuri riski sairastua myös sydän- ja verisuonisairauksiin. Joslinin diabeteskeskuksen tutkijat tutkivat omaan tutkimusohjelmaansa osallistuneita diabeetikoita ja huomasivat kuitenkin erään poikkeuksen tuohon sääntöön. Diabeetikot, jotka sairastivat nefropatiaa, mutta joilla ei ollut muutoksia silmänpohjissa, näyttivät sairastuvan sydän- ja verisuonisairauksiin selvästi harvemmin kuin verrokkinsa. Joslinin diabeteskeskuksen tutkija Daniel Gordin pystyi toistamaan havainnon käyttämällä suomalaisista ykköstyypin diabeetikoista kerättyä tietoa.

Eri mekanismit eri lisäsairauksille?

Havainto näyttää viittaavan siihen, että diabeetikoiden sydän- ja verisuonisairauksia ja silmänpohjamuutoksia aiheuttavat samat mekanismit, mutta munuaiskomplikaatioiden taustalla saattaa piillä jokin muu osittainen syy. Seuraavaksi tutkijat pyrkivät selvittämään sydänperäisten lisäsairauksien yhteyttä muiden elinten komplikaatioihin entistä tarkemmin. Lisätutkimusten avulla lisäsairauksiin vaikuttavia mekanismeja pyritään ymmärtämään paremmin, jotta komplikaatioiden syntyminen voitaisiin tulevaisuudessa estää.

Alkuperäinen uutinen julkaistu englanniksi 7.2.2018 täällä.

Tämä oli laatuaan ensimmäinen käännöartikkeli Diabetesseura Plasman verkkosivuilla. Kommentoi alle tai Facebookissa, jos haluaisit lukea lisää tuoreita diabetesuutisia suomeksi.

muokkaus.11.2. diabeettinen neuropatia korjattiin muotoon diabeettinen nefropatia, eli munuaissairaus.

2 kommenttia artikkeliin ”Käännösartikkeli: Tutkijat tekivät yllättävän löydöksen lisäsairauksien välisistä yhteyksistä

  1. Ehdottomasti lisää käännösartikkeleita, on todella mukava nähdä uutisia suomeksi myös Suomen ulkopuolelta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *