Kantasoluhoito ykköstyypin diabetekseen on ihan kielen päällä?

Yhdysvaltalainen ikääntymistä tutkiva instituutti on rekrytoimassa 90 hengen koeryhmää uuteen tutkimukseen. Tavoitteena on ottaa talteen kantasoluja kielen makunystyröistä ja tutkia, voisiko niitä jalostaa insuliinia tuottaviksi soluiksi.

Wikipedia kertoo kantasolujen olevan erityisiä sen vuoksi, että niillä on kyky jakautua loputtomasti ja muodostaa erilaisia kudostyyppejä. Kantasolu on siis johonkin tehtävään erikoistumaton solu, joka voidaan saada erikoistumaan esimerkiksi insuliinia tuottavaksi soluksi. Kielen päältä kerätyt kantasolut voisi siis periaatteessa saada tuottamaan insuliinia ja koska ne ovat ihmisen omia soluja, ei solusiirteissä tyypillisiä hylkimisreaktioita pääse syntymään.

Instituutin suorittamassa tutkimuksessa jokaiselta osallistujalta otetaan kielen päältä viisi näytettä, joita käytetään tutkimuksen materiaalina. Solut yritetään saada erikoistumaan insuliinintuotantoon altistamalla ne tarkoin säädellyissä olosuhteissa jonkinlaiselle monimutkaiselle molekyyliseokselle. Mikäli koe onnistuu, voidaan kenties kehittää prosessi, joka mahdollistaa uusien insuliinia tuottavien beta-solujen istuttamisen diabeetikkoon. Ykköstyypin diabetes on autoimmuunisairaus, eli uudetkin solut luultavasti tuhoutuisivat ajan myötä. Siirtosolut voitaisiin kuitenkin sijoittaa eräänlaisen kapselin sisään, mikä mahdollisesti suojaisi niitä tuhoavalta autoimmuunireaktiolta.

Instituutin tutkijat uskovat, että pitkällä tähtäimellä diabeetikon omia soluja voitaisiin käyttää uusien insuliinisolujen tuottamiseen. Tällöin ei tarvittaisi vahvoja hylkimisenestolääkityksiä, joita potilas joutuu syömään loppuelämänsä ajan esimerkiksi elinsiirron jälkeen.

Mutta ei kannata nuolaista ennenaikaisesti, sillä tutkimus on vasta alkuvaiheessa. Tuloksia saadaan odotella vesi kielellä vielä yli neljä vuotta.

Alkuperäinen uutinen on julkaistu 2.2.2018 täällä.