Diabeetikoiden Facebook-ryhmästä vuoden diabetesteko

Suomen Diabetesliitto ry vietti viime viikonloppuna juhlajärjestöpäiviä 60-vuotisen taipaleensa kunniaksi. Samalla liitto päätti myöntää kaikkien aikojen ensimmäisen Vuoden diabetesteko -tunnustuksen. Se jaettiin Ykköstyypin diabetes aikuiset -Facebook-ryhmän perustaja Sanna Heinoselle ja ryhmän ylläpitäjille Mikaela Sonntagille ja Virpi Kohtamäelle.

Facebook-ryhmä on hieno esimerkki yksinkertaisesta mutta tehokkaasta tavasta hyödyntää sosiaalista mediaa. Se tuo diabeetikoita yhteen ympäri maata ja on parissa vuodessa kasvanut lähes tuhannen diabeetikon keskustelupalstaksi. Keskustelua käydään runsaasti päivittäin.

Aikanaan oma Facebookin käyttöni muodostui oman kaveripiirin ympärille ja päivitykset olivat sitä sun tätä omasta arjesta. Sitten sisällöttömän sisällön jakaminen alkoi kyllästyttää, ja Facebookin käyttö alkoi taantua hiljakseen pelkäksi muiden juttujen seuraamiseksi.

Kun liityin diabeetikoiden ryhmään reilu vuosi sitten, alkoi puhaltaa ihan uudet tuulet. Enää ei juttujen keskipisteenä ollut ihmisten tunteminen vaan vähän toisenlainen yhdistävä tekijä.

Se, että  ihmiset puhuvat Facebookissa omilla nimillään ja naamoillaan tuo aivan erilaista läheisyyttä kuin foorumeilla tyypillinen nimimerkkien takaa juttelu. Juttujen siirtyminen omalta Facebook-seinältä tähän(kin) ryhmään sai koko homman tuntumaan yhtä tuoreelta ja jännittävältä kuin vuonna 2007, kun Facebook rantautui Suomeen.

Suurinta osaa ryhmäläisistä en ole koskaan kasvotusten nähnyt, mutta aktiivisimmat keskustelijat alkavat silti tuntua tutuilta. Olen myös saanut ryhmän kautta uusia ystäviä, kun keskusteluissa on sovittu tapaamisia ja sitä kautta tutustuttu ”ihan oikeasti”.

Myös Diabetesseura Plasma ry on saanut alkunsa Ykköstyypin diabetes aikuiset -ryhmän kautta. Siellä syntyi ajatus, joka keskusteluiden ja tapaamisten kautta jalostui lopulta konkreettiseksi teoksi perustaa yhdistys ykköstyypin diabeetikoille.

Lämpimät onnisttelut ja iso kiitos esimerkillisestä toiminnasta koko Plasman puolesta.

 

Kuva: Scott Maxwell. Käytetty Creative Commons -lisenssillä.